Marokkansk tagine

Tagine er en nordafrikansk tradition for tilberedning af mad. En tagine er et specielt glaceret lerfad med kegleformet låg. Fisk, kylling eller kød tilberedes i fadet sammen med krydderier, urter og grøntsager

Marokkansk tagine

Skræl 2 gulerødder og skær dem i skiver. Ligeledes skæres 2 løg skiver.                             

300 g. kartoflerne skæres i grove stykker. 

1 chili (omkring vindstyrke 5) skæres i bitte små stykker.

Varm lidt olivenolie i en gryde og brun 500 g. kød som du i forvejen har skåret i små passende stykker. Tag kødet op.    

(alt kød kan bruges....gris..okse..kylling.....originalt i afrika ville man nok have brugt lam)

Steg løgene møre i samme gryde.          

Tilsæt 50 g. rosiner, 50 g. abrikoser, 50 g. mandler, chili, 1 tsk. spidskommen, ½ tsk. kanel, gulerødder og kartofler.

Kom kødet tilbage i gryden.                                                                                                                                                                    

Hæld 4,5 dl. vand ved, og lad retten småsimre en times tid under låg. Grøntsagerne må gerne være let udkogte og kødet dejligt mørt. Krydder retten med salt, peber og lidt citron- eller limesaft.



Som tidligere beskrevet tilberedes marokkanske retter almindeligvis i et lerfad med låg (Tagine)

Sådan en har jeg ikke (endnu).

En stor wok (som jeg brugte) eller en stor gryde, kan udemærket bruges. 

  • Her serveret med naanbrød

Tagine i forskellige variationer

Har du ikke en tagine er løsningen også et ovnfast fad

Marokkansk inspireret kylling

Til 3-4 personer.

 

900 g. kyllingefilet skæres i passende stykker.

2 løg skæres i små både.

Kyllingefilet og løg brunes godt på en stor pande/wokgryde i lidt olivenolie/solsikkeolie i ca. 10-15 min. Vendes jævnligt.

Kyllingefilet/løg lægges i en stegeso.

1 tsk. Kardemomme, 1 tsk. Spidskommen, 1 tsk. Salt og ½ tsk. Peber blandes godt sammen og drysses over kyllingefilet/løg i stegesoen.

3 dl. Vand, 50 g. svesker og ¼ citron som skæres i 4 mindre både hældes/fordeles hen over kyllingefilet/løg/krydderiblandingen i stegesoen.

Låget lægges på og sættes i oven i ca. 40-45 min. / 180 g. (varmluft).

 

Tilbehør efter eget valg.

Retten fungerer fint med ris, kartofler, groft brød eller en god salat.

 

 

Jeg havde den fornøjelse at blive inviteret ud og spise og valget faldt på Restaurant Casablanca, som dyrker det Marokkanske køkken.

Når man tænker Casablanca, bringer det straks tankerne hen på Humphrey Bogart og Ingrid Bergman.

Og naturligvis hang de gode gamle amerikanske skuespillerer på væggen i resturanten.

Det var dog ikke filmen "Casablanca" der var på menuen, men
"Tajin med marineret oksestrimler, med årstidens grøntsager & kartofler."

Retten var anrettet i en Marokkansk tagine, en form for lertøjskrukke med spidst låg.

Tjeneren tog låget af ved bordet og op steg en duft af autentisk marokkansk mad.

Det var en stor fornøjelse at nyde denne ret, som naturligvis var krydret med det marokkanske

krydderi "Ras el Hanout".

Ras el Hanout er en blanding af mange krydderier.

Allehånde, muskatnød, safran, peper, kanel, kardemomme, ingefær, gurkemeje, korianderfrø, chili, og havsalt.

Dette er den orginale Marokkanske blanding, men der findes også et par "light" versioner af blandingen, som jeg vil prøve at "lege" lidt med.

Du kan købe Ras el Hanout færdigblandet. Set i Bilka til 23 kr./36 gram.

Dog er der ikke så meget safran i på grund af prisen.