Krebinet / karbonade ?

Hvad er forskellen på en karbonade og en krebinet.

 

 

Nogle mener, at der i bund og grund er tale om samme ret, som bare kaldes noget forskelligt af henholdsvis jyder, fynboer og sjællændere. I Jylland skulle retten, hedde en karbonade, mens den på Fyn og Sjælland kaldes en krebinet.

 

Men...men.....lidt om den rigtige historie.

 

 

Karbonader: Svinekød og runde former 

Navnet 'karbonade' stammer, fra det italienske carbonata, der betyder kul.

Karbonader blev nemlig oprindeligt stegt over kul. Skal man være tro mod den originale karbonadeopskrift, består retten af udelukkende af hakket svinekød, der formes som store, runde og flade bøffer. I dag laves karbonader af alle slags kød, dog primært hakket svine- og kalvekød, ligesom retten har fået en sprød opgradering og nu vendes i æg og rasp, før den steges på panden.

 

Krebinetter: Fedtnet og ovale former

Navnet krebinet stammer nemlig fra det franske crépine.

En krebinet var nemlig oprindeligt en aflang bøf, bestående af hakket kød, fjerkræ eller indmad, der blev svøbt i crépine (fedtnet). Dog var det også acceptabelt at panere i æg og rasp, hvis man ikke lige lå inde med sådan et fedtnet.

 

Så er du fynbo, jyde, sjællænder / Kald det krebinet eller karbonade.

Det smager lige godt.

Krebinet / karbonade.

 

Her serveret med bulgur og pandegrønt.